Hvor ofte bør man ta synstest?

En dame som tar på seg briller med tekst "Hvor ofte bør du ta synstest?"

 

Hvor ofte du bør sjekke synet ditt er svært individuelt. Vi mennesker endrer oss gradvis, det gjør også øynene. Det er derimot noen faktorer som er mer objektive og som vil påvirke hvor ofte man bør ta en synstest. På Drecker Design gjennomfører våre optikere synstester omtrent daglig. Her er vår liste over symptomer som tyder på at du burde sjekke synet ditt. Helt øverst i artikkelen vil du se en praktisk symptomliste på om du bør sjekke synet.

9 symptomer på dårlig syn:

1. Du har ofte hodepine

Hodepine er faktisk et av de vanligste symptomene på dårlig syn. De fleste synsfeil kan lede til hodepine men spesielt ved langsynthet (langsynthet betyr at du ser godt på avstand men sliter på nært). Det skal derimot sies at hodepine er et symptom som kan tyde på mye. Du må derfor stille deg spørsmålet i hvilke kontekster hodepine fremkommer. Hvis det er ved lesing av bok eller foran skjerm så kan det tyde på at du trenger å ta en synstest. 

2. Du myser når du ser på TV eller lengre avstander

Mysing er en reaksjon på at vi prøver å se bedre. 

3. Du føler deg ofte svimmel

Svimmelhet fremkommer ofte ved dårlig syn grunnet at øynene ubevisst anstrenger seg for å gjøre det klart. 

4. Du mister lett fokus

Dårlig syn kan gå utover utholdenheten din når du skal fokusere. Dette fordi du forminsker egenskapen til å fokusere på et objekt lenge av gangen. Dette er et tegn på samsynsproblemer, langsynthet eller astigmatisme. Et symptom som ofte forekommer er at du blunker for å kunne fokusere.

5. Du ser noen bokstaver dårligere

Om du føler at du generelt ser bra men at det er noen bokstaver som er noget uklar kan det skyldes astigmatisme. 

6. Du ser skygger av objekter

Føler du noen gang at du ser «dobbelt»? Noen kan føle at de ser på et spesifikt objekt og skyggen av det. Dette kan vi en fornemmelse av å se dobbelt. Det er det mest klassiske symptomet på astigmatisme. 

7. Du må holde tekst lengre unna

Med årene får de fleste problemer med å lese liten skrift. Alderslangsynhet (presbyopi) er svært vanlig og forekommer fordi linsen i øyet blir mindre elastisk. Dette gjør at man kan slite med å fokusere på nært. 

8. Øynene dine svir og gjør ondt

Diverse synsfeil kan føre til at øynene svir og gjør vondt.

9. Du føler det trøttere

Hvis du føler deg trøtt og sliten i øynene på tross av god søvn kan dette være et tegn at øynene anstrenger ofte anstrenger seg. Dette er også en synsfeil som kan skyldes flere synsfeil. 

Når bør du ta synstest hos optiker?

Dersom du ikke har spesielle plager med synet, anbefales det å ta en synstest hvert andre eller tredje år. Fra 45-årsalder bør du ta en årlig test.  Barn og unge som bruker synshjelpemiddel bør sjekkes oftere fordi synet endrer seg raskere i denne perioden, og eldre mennesker hvor det er høyere forekomst av øyesykdom bør sjekkes oftere. Gjerne årlig. 

Har du øyesykdommer i familien? Dette vil påvirke hvor ofte du burde ta en synstest. Hvis for eksempel moren din har en kronisk øyesykdom burde du ta synstest oftere. Dette fordi sannsynligheten for at du får de samme sykdommer er ofte høyere.  Ta en prat med din optiker, fastlege eller øyelege fordi forskjellige sykdommer har forskjellige risikoer.

Korreksjon av øyner og øyehelse er derimot felt som påvirkes av mange forskjellige faktorer.  Vi skulle gjerne ønske at vi kunne skrive fasiten her. Fasiten er at da måtte vi skrevet flere hundre artikler. Denne artikkelen burde derfor ikke tas som en fasit. Du burde derfor kartlegge den individuelle oppfølgningen med din optiker.

Hva koster en synstest?

Når det angår markedet generelt så varierer prisen ekstremt mye. Prisen kan være fra kr. 390,- til kr. 1300,-. Hvorfor er det så stor variasjon på prisen? Det korte og enkle svaret er at tid og kvaliteten på instrumentene som brukes hos forskjellige optikere skaper en naturlig variasjon i prisen. Avanserte og gode målinger henger ofte sammen med tid. 

Gode instrumenter + god tid = nøye målinger og høyere pris

En synstest for briller hos oss koster kr 890. Våre optikere setter av en hel klokketime, og utfører en rekke undersøkelser for å avklare dine styrker. Billigkjedene bruker for eksempel 20 minutter og gjør etter vår mening mindre nøyaktige målinger på synet. Betyr dette at du skal velge oss? absolutt ikke. Du kan derimot ta kontakt med oss så kan vi rådføre deg på bakgrunn av dine behov. Vi anbefaler ofte kundene til andre optikere med andre ekspertiser og konsepter.  

Oppsummert 

Kort oppsummert anbefaler vi at du tar en synstest hos optiker minst annen hvert år som tommelfingerregel. Ved mer spesielle behov kan hvert år være hensiktsmessig. I noen tilfeller kan det faktisk være hvert tredje eller hvert fjerde år. Dette er noe som burde tas opp med din optiker på bakgrunn av individuelle faktorer som sykdomshistorikk i familie, egen sykdomshistorikk, alder, arbeidssituasjon og hvor ofte du har måttet skifte briller før. Ofte er det slik at latente symptomer som hodepine framtrer før du ser dårlig. Dette fordi øynene er et fantastisk verktøy som oppdager en brytningsfeil selv og derfor jobber i bakgrunnen for å tilpasse seg. Da kan symptomer som hodepine, svie og tørre øyne forekomme før du ser dårlig.

Bestill synstest