Alt du trenger å vite om databriller og terminalbriller

 


Databriller, PC-briller eller terminalbriller. Forskjellige navn men samme brillen. Opplever du at du ofte blir sliten i hodet og øynene når du bruker mye tid foran dataskjermer? Databriller er et flott verktøy for å avlaste øynene og gjøre din digitale hverdag bedre. Øynene blir ofte sliten ved mye nærarbeid på skjerm, som kan forsake tørre øyne, hodepine, tretthet og stiv nakke, og databriller vil dermed kunne være avlastende slik at du unngår disse vanskelighetene.

Databriller i Tromsø

Hva er databriller?

Databriller er briller med glass som er laget spesielt for bruk ved dataskjermer. Glassene har ofte litt økt plusstyrke nederst som kan avlaste øynene ved nærarbeid, samt belegg og overflatebehandling som kan fjerne gjenskinn fra skjermen, samt øke kontrastene.

Hva er forskjell på lesebriller og databriller?

Disse brilleglassene er laget for ulike formål. Databriller er spesielt beregnet for arbeid foran skjerm og kunstige lyskilder, i motsetning til lesebriller. Eksempelvis vil overflatebehandlingen i dataglass redusere blått lys fra skjerm. Ved bruk av telefon i hverdagen holdes skjermen ofte mye nærmere ansiktet enn det som er en normal leseavstand for bøker eller aviser, som fører til at øyne jobber mye hardere for å konsentrere seg. Dette vil dermed føre til forskjeller i den beregnede avstanden brillen lages for.

Hvorfor bruke databriller?

Dårlig syn kan gi konsekvenser for kroppsstillingen vi sitter i, og kan derfor føre til muskel- og skjelettplager. Overbelastning av øyemuskler kan også føre til tåkesyn, tretthet, svie i øynene, svimmelhet og hodepine. Databriller vil kunne forbedre nærsynet, som kan virke lindrende for hodepine, stiv nakke og tretthet.

Hva koster en databrille?

Prisen på databrillen vil være avhengig av flere variabler. Ulike innfatninger har ulik pris, og glasstype vil også spille inn på den totale prisen. Arbeidsgiver kan også i mange tilfeller dekke deler av kostnadene for denne typen briller.

Her er noen typiske tegn på at du kan trenge databriller. Disse symptomene viser seg ofte mot slutten av dagen når øynene har jobbet mye:

  • Røde og tørre øyne
  • Rennende øyne
  • Dobbeltsyn
  • Regelmessig hodepine
  • Vanskeligheter med å se skarpt
  • Problemer med langsyn

 

Dersom du opplever noen av disse symptomene, anbefaler vi å ta en synstest for å kartlegge dine behov bedre.

Ofte stilte spørsmål - databriller

Nei, en databrille vil ikke fungere ved kjøring fordi glasset ikke er tilpasset til de type avstandene. Databriller er ofte tilpasset til 60-70cm og omgivelsene rundt. Ved bruk av databriller vil du ofte se uklart på avstand. Blir du tatt med feil briller ved kjøring så kan det være ulovlig.

Ja, dette fordi avstand til lesing og data er nokså like. Det vil derimot i noen tilfeller ikke være gunstig.

Hvis en vanlig brille ikke fungerer optimalt så trenger du som regel en databrille på nært. En databrille avlaster øynene dine så du kan:

 

  1. Se klarest mulig på jobb
  2. Holde ut lengre ved skjerm
  3. Få en best mulig ergonomisk arbeidsstilling. Dette kan hjelpe mot for eksempel stiv nakke.

Som regel ikke, men det er avhengig av brillestyrken din. Databriller er som regel optimalisert på 60-70cm men lesebriller er optimalisert til opp mot 40cm.

Dette skulle vi gjerne ønsket å kunne svare på for deg. Du må derimot høre med nærmeste leder med personalansvar på din arbeidsplass for å få informasjon om dette.

Du har krav på databrille dersom jobben din krever at du jobber jevnlig ved en dataskjerm. I tillegg kreves det dokumentasjon på at du trenger å korrigere synet ved hjelp av en databrille. Dette er et skjema som optikere fyller ut som videre gis til arbeidsgiver

Dårlig syn på data har konsekvenser for kroppsstilling og kan derfor føre til muskel- og skjelettplager. Øynene er heller ikke konstruert for langvarige opphold på nært. Hvis øynene ikke får variasjon eller hvile, kan skjermarbeid føre til helseplager. Overbelastning av de små øyemusklene kan føre til tåkesyn, tretthet, svie i øynene og hodeverk/hodepine»

 

Bestill synstest

Vi er grundige i vårt arbeid, og har som mål å gi våre kunder best mulig syn.